Waarom een gashaard het middelpunt van de moderne woning is - Cosyflame

De Cosyflame gashaarden fabriekstoonzaal is open ZONDER AFSPRAAK op zaterdag van 9 tot 12 en van 14 tot 17u. Tijdens de week OP AFSPRAAK.
Voor meer info mail info@cosyflame.be, bel ons op 09/222.80.84 of via Whatsapp (knop rechts onderaan).

Volg ons op Instagram @cosyflamegashaarden en @louisemarieoldfireplaces

Waarom een gashaard het middelpunt van de moderne woning is

11/09/2019

Op het moment dat je aan een open haard denkt, dan is het eerste wat te binnen schiet vaak een traditionele open haard die gebruik maakt van hout. Je ziet dan al brandende stukken hout voor je en je kan het haast ruiken. De kamer is gevuld met een knus gevoel van warmte. De afgelopen tijd zijn gashaarden echter sterk gestegen in populariteit als alternatief van de traditionele open haard. Steeds vaker worden gashaarden geïnstalleerd, voornamelijk in nieuwe woningen. Er zijn dan ook verschillende redenen te bedenken waarom het tegenwoordig beter is om voor dit alternatief te kiezen. 

 

Gebruiksgemak

 

De eerste en meest voor de hand liggende reden is dat een gashaard je veel minder tijd zal kosten om een mooi vuurtje in je huiskamer te laten branden. Op de traditionele wijze een open haard aansteken vergt een hoop tijd van de gebruiker om geschikt hout te kopen, ergens op te slaan, aan te steken en vervolgens alles terug op te ruimen. Een gashaard produceert geen as, waardoor er minder of geen vervuiling plaatsvindt binnenshuis. Gashaarden zijn daarenboven veel gebruiksvriendelijker. Eén druk op de knop en je hebt een vuurtje. Daarnaast heb je ook geen traditionele schoorsteen nodig wanneer je gebruik wilt maken van een gashaard. Dit betekent dan weer dat je volledig de vrijheid hebt om te kiezen in welk gedeelte van je woning je er één wilt plaatsen. Sommige mensen vinden een gezellig vuurtje in de slaapkamer of badkamer een droom. Met een gashaard is dit dus mogelijk. 

 

Milieuvriendelijk

 

Naast de verbetering in gebruiksgemak is een gashaard ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan een traditionele open haard. Ze produceren namelijk veel minder uitstoot. Gashaarden branden een stuk schoner, waardoor de ecologische voetafdruk die ze achterlaten veel minder groot zal zijn. Met de toenemende verduurzaming van de samenleving en de verschuiving richting steeds minder vervuilende producten, is een gashaard een ideale optie. Wereldwijd worden de traditionele open haarden ook steeds vaker verboden vanwege de vervuiling die ze veroorzaken (link naar artikel 2). Met een gashaard is er dus een alternatief dat wel legaal is. 

 

Kostenefficiënt

 

Gashaarden zijn gewoonlijk goedkoper om te installeren in het huis, wanneer er nog helemaal geen haard aanwezig is. Ze kunnen daarnaast tot wel 25% besparen op je energierekening, wat met de stijgende elektriciteitskosten alleen maar voordelig zal zijn. Vooral als je gebruik maakt van zone verwarming, zal de besparing significant zijn. Met zone verwarming wordt gedoeld op het verwarmen van alleen de kamer waarin je je op dat moment bevindt. Dit voorkomt dan dus dat je onnodig aan het stoken bent voor ruimtes waar dit helemaal niet voor nodig is.