Waarom het vervangen van je open haard gezonder en milieuvriendelijk is - Cosyflame

De Cosyflame gashaarden fabriekstoonzaal is open ZONDER AFSPRAAK op zaterdag van 9 tot 12 en van 14 tot 17u. Tijdens de week OP AFSPRAAK.
Voor meer info mail info@cosyflame.be, bel ons op 09/222.80.84 of via Whatsapp (knop rechts onderaan).

Volg ons op Instagram @cosyflamegashaarden en @louisemarieoldfireplaces

Waarom het vervangen van je open haard gezonder en milieuvriendelijk is

13/09/2019

Het stoken van een vuurtje in je open haard wordt nog altijd gezien als een traditie die knus, gezellig en bovendien bruikbaar is. Het zorgt voor warmte in de ruimte waar je je op dat moment bevindt. Echter zijn de mindere punten van deze traditionele manier van verwarmen tegenwoordig alom bekend. Het minpunt waar de laatste jaren de meeste focus op wordt gelegd is de ecologische voetafdruk die een open haard achterlaat. Het rook dat van het vuur afkomt bevat bijvoorbeeld allerlei schadelijke stoffen zoals koolmonoxide, fijnstof en enkele andere chemische gassen die bepaalde gezondheidsproblemen met zich mee kunnen brengen. 

 

Gezondheidsproblemen als gevolg
 

Vooral kinderen, zwangere vrouwen en mensen met ademhalingsproblemen blijken van deze schadelijke stoffen de dupe te zijn. In een onderzoek dat is gedaan door de CHEC, The Children’s Health Environmental Coalition komt naar voren dat kinderen die zijn opgegroeid in huishoudens met een open haard, vaker dan gemiddeld last hebben van longproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en bepaalde andere ziektes die hieraan gerelateerd zijn. Met de bevestiging van deze medische kant van het verhaal lijkt het slechts een kwestie van tijd alvorens de meeste open haarden uit de huishoudens verdwijnen. Deze kennis zet veel mensen aan het denken. Ook overheden proberen hierop in te spelen met nieuwe, striktere regels omtrent het plaatsen en gebruiken van een open haard in je woonhuis. 
 

Schadelijk voor het milieu
 

Naast de eerdergenoemde gezondheidsproblemen die open haarden tot gevolg kunnen hebben, blijkt ook steeds duidelijker te worden dat de uitstoot van de rook met bijbehorende gassen schadelijk zijn voor het milieu. Het verhoogt de waardes van smog, giftig regenwater en andere bekende milieuproblemen. Vooral in dichtbevolkte gebieden, waar sowieso al meer sprake is van milieuschade, zorgt de uitstoot van een open haard voor een extra schadelijk effect. Doordat problemen met bijvoorbeeld smog en giftig regenwater wereldwijd steeds bekender en grootschaliger worden, beginnen overheden zich dus ook te bemoeien met het zoveel mogelijk inperken hiervan. Zo mogen houtkachels, pelletkachels en open haarden in 2030 nog maar de helft van het fijnstof uitstoten van wat ze nu doen. De grootste veroorzakers van deze fijnstof zijn de sterk verouderdere kachels. Het vervangen van je open haard kan zo al een grote stap zijn richting een gezondere leefomgeving voor jezelf, maar ook voor je buurt- en landgenoten. 
 

Waarom een gashaard de perfecte oplossing is
 

Om zowel het probleem van de schade voor de gezondheid alsmede het probleem van de schade voor het milieu in één keer aan te pakken, biedt een gashaard tegenwoordig de ideale uitkomst. De gashaard is de laatste jaren bezig aan een sterke opkomst, wat aan de hand van de voordelen duidelijk te verklaren is. Een gashaard staat bekend om zijn gebruiksgemak, zijn milieuvriendelijke aard en de kostenefficiëntie die erbij komt kijken. Een gashaard stoot maar een fractie aan fijnstof en andere schadelijke stoffen uit ten opzichte van de traditionele opties. Daarnaast wordt er met een gashaard door middel van een vergrote efficiëntie vaak ook nog een hoop energieverbruik bespaart. Een gashaard kan in elke gewenste ruimte van de woning worden geplaatst en alleen specifiek die ruimte verwarmen op het moment dat dat nodig is. Bij een open haard wordt er vaak gewacht tot deze helemaal is opgebrand, doordat deze niet makkelijk aan en uit te zetten is.